Hyppää sisältöön

Näyttelyt nyt

Kaamosgalleria

Taiteilijaseura Koillinen | Koillisen Lumo: vuosinäyttely

Valo nousee vaaran päältä

taivaan kansi loimuaa

ihon alla ilo kuplii

Tekisinkö tuohesta siivet selkääni

laittaisinko lastuista veneen

kaartaa ja kauhoa

värikkääseen maisemaan pujahtaa

– Päivi Haataja

Taiteilijaseura Koillinen on perustettu vuonna 1974. Seura on harjoittanut aktiivista näyttelytoimintaa Kuusamossa jo vuosikymmeniä. Perinteeksi on 2000 luvulle tultaessa muodostunut, että seuran vuosinäyttely pidetään Kuusamotalon Kaamosgalleriassa. Vuotuiseen näyttelyyn on tänä vuonna osallistunut 31 taiteilijaa ja esillä on 53 teosta. Esillä oleva kokonaisuus muodostaa monipuolisen kuvan teeman Koillisen lumo -ympärille eri tekniikoin tulkittuna.

Koillisen Lumo -näyttely lähtee joulukuussa kuratoituna kokonaisuutena Kuusamosta Rovaniemelle Lapponica-saliin. Siellä se avaa Koillisen juhlavuoden; vuonna 2024 seura täyttää 50 vuotta!

 

Utu-galleria

Kati Kanto | Lumimaja

Lapsuuden lumimajat ovat minulle muisto rajatusta, omasta tilasta. Hiljainen huone, jossa vakoiset, lumiseinät rauhoittivat, sulkivat minut omaan maailmaansa. Omaan tilaan riitti jo syvä kuoppa pehmeään hankeen.

Toinen tila muodostui ensimmäisten syysjäiden ilmestyttyä pieneen joenuomaan. Kaivoimme luistimet esiin ja viiletimme kirkasta jään pintaa pitkin. Niin kirkasta, että alaspäin kurkistamalla saattoi selvästi nähdä pohjan kivet, vesiheinät.

Kevään pakkasyöt jäädyttivät puolestaan hanget niin, että niistä sai valtavia palasia lumimajojen seiniksi. Lätäköiden jääpaloilla pysytyi luistelemaan kengillä.

Näyttelyni kertoo lumen ja jään voimasta, loppumattomasta, miljoonien lumikiteiden erikoisesta, yksilöllisestä kauneudesta.

Näyttelyni on myös viesti: voivatko lumikiteet, jäätyneet, luisteluun valmiit kirkkaat lampien, jokien ja järvien pinnat hävitä kokonaan?

 

Mutta vielä

revotulet valaisevat hiihtäjän taivasta,

 lumen valo,

 lasten äänten hopea

 

Kuusamotalo on avoinna  

  • ma-to klo 11-16
  • pe klo 11-14
  • tapahtumien aikana

 

Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy, tervetuloa!