Hyppää sisältöön

Näyttely nyt

Antti J. Leinonen: Pyynti 9.-30.9.2022

Pyynti kertoo globaalista muutoksesta ja tutkii Perämeren hiipuvaa kalastajakulttuuria. Antti J. Leinosen näyttely liikkuu valokuvataiteen ja dokumentarismin rajalla, ja herättelee kysymyksiä alkutuotannon muutoksesta ja kaupungistumisesta. Samalla se on kurkistus viimeisten edelleen elantonsa kalastuksella ansaitsevien kalastajien maailmaan.

Pyynti nähdään luontokuvafestivaalin päänäyttelynä Kuusamotalon Kaamosgalleriassa.

Antti J. Leinonen (s. 1976, Oulu) on Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla asuva valokuvaaja, joka on työskennellyt freelance-valokuvaajana vuodesta 2002. Leinosen töitä on ollut esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Leinonen on Kuvajournalismi 2020 kilpailun voittaja.

Muuttuva ympäristö ja vaativa työ ankarissa sääoloissa tekevät elinkeinosta haastavan, mutta vapaudenkaipuu ja intohimo saavat kalastajat jatkamaan niin pitkään kuin jalat vain kantavat. Kalastajan ja meren suhteessa on jotain muuttumatonta – ihmistyyppi on pysynyt samana aikojen alusta asti.

Pyynti koostuu Perämerellä kuvatuista valokuvateoksista. Näyttelyssä nähdään vuosina 2014–2022 valmistuneita kuvia ja kokonaisuus on ensimmäinen Leinosen henkilökohtainen projekti. Projektin lähtökohta oli alun perin journalistinen, mutta matkan varrella visuaalinen kieli lipui kohti poeettisempaa ja ajattomampaa kuvailmaisua.

”Työskentelyssäni on ripaus pikkupoikamaista uteliaisuutta ja prosessin aikana olen pohtinut omaa suhdettani mereen ja kalastukseen. Uskon valokuvan kykyyn paljastaa tai kertoa jotain sellaista, mikä muuten jäisi huomaamatta