Hyppää sisältöön

Menneet näyttelyt

Taiteilijaseura Koillinen: Ihmisyys 1.-30.11.2022

Taiteilijaseura Koillisen vuosinäyttelyn teemana on ihmisyys. Näyttelyssä on esillä maalauksia ja valokuvia yli 20:lta tekijältä yhteensä 39 teosta.

Kaamosgalleria on avoinna ma-pe 9-17 ja tapahtumien aikana.  Vapaa pääsy.

Antti J. Leinonen: Pyynti 9.-30.9.2022

Pyynti kertoo globaalista muutoksesta ja tutkii Perämeren hiipuvaa kalastajakulttuuria. Antti J. Leinosen näyttely liikkuu valokuvataiteen ja dokumentarismin rajalla, ja herättelee kysymyksiä alkutuotannon muutoksesta ja kaupungistumisesta. Samalla se on kurkistus viimeisten edelleen elantonsa kalastuksella ansaitsevien kalastajien maailmaan.

Pyynti nähtiin Kuusamo Nature Photo 2022 luontokuvafestivaalin päänäyttelynä Kuusamotalon Kaamosgalleriassa.

Antti J. Leinonen (s. 1976, Oulu) on Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla asuva valokuvaaja, joka on työskennellyt freelance-valokuvaajana vuodesta 2002. Leinosen töitä on ollut esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Leinonen on Kuvajournalismi 2020 kilpailun voittaja.

 Vienan karjalaiset ja pakolaisuus 1.-31.8.2022

Venäjän Lokakuun vallankumous vuonna 1917 käynnisti tapahtumien sarjan, joka johti massiiviseen karjalaisten, inkeriläisten ja venäläisten pakolaisuuteen Suomeen vuosina 1918-1922. Myös Kuusamoon saapui tuolloin noin 2 000 – 3 000 pakolaista Vienan Karjalasta, joista osa jatkoi matkaa muualle Suomeen tai Eurooppaan, mutta monet myös asettuivat asumaan näille seuduille.

Erilainen kieli, uskonto ja työttömyyden aiheuttama valtion avustuksilla elo saivat useat suomalaiset suhtautumaan heimopakolaisiin kielteisesti. Kohtelu jätti syvät arvet moniin karjalaisperheisiin ja johti karjalais- ja pakolaisuustaustan salaamiseen ja traumaattisista tapahtumista vaikenemiseen useaksi vuosikymmeneksi.

Kuusamo-Viena -seura ry:n tuottama näyttely pyrkii esittelemään juuri Vienasta tulleiden karjalaisten kulttuuria, kieltä ja historiaa. Mukana on kirjallisuutta, kuvia, käsitöitä ja tarinoita myös pakolaisina saapuneista perheistä. Näyttelyn on koonnut Tiina Laine.

Näyttely on esillä Kuusamotalon Kaamosgalleriassa 1. – 31.8.2022 ja toimii eräänlaisena keskustelun avaajana syyskuussa Kuusamo-opistolla järjestettävälle Viena Symposiumille.

Kuusamotalon Kaamosgalleria on avoinna ma-pe klo 9-17. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Erkki Salmela: Luontoaiheisia valokuvia ja pronssiveistoksia 1-30.6.2022

Timo Törmänen: Kotipihaltani ja sen läheltä – valokuvia 1.-31.5.2022

Haikara

Tervetulo Timo Törmäsen kotipihalle!

”Mottoni on, miksi lähteä merta edemmäs kalaan kun koti pihapiirissä ja sen lähellä on paljon kuvattavaa”, sanoo kuusamolainen Timo Törmänen. Varis ja harakkakin ovat Timon mielestä tärkeä osa pihan linnustoa ja sitä elämää mitä pihoilla ja niiden ympäristössä tapahtuu.
Törmänen on kuvannut näyttelyn kuvat sadan metrin säteellä kotioveltaan. Näyttelyssä on esillä 31 valokuvavedosta.

Kuusamon Taidetuki: Kuusamolaisten harrastajataitelijoiden kuvataidenäyttely 1.5.-31.5.2022

Näyttelyssä on esillä maalauksia ja veistoksia useilta kuusamolaisilta kuvataideharrastajilta.

Unen aika – Kuvakertomuksia luonnon syntymyyteistä 1.2.-26.2.2022

Kuvassa Paavo Hamusen ja Susanna Lendieran ottamia unenomaisia luontokuvia. Oikealla etualalla sumuinen kuva tikankonteista.

Kaamosgalleriassa pääsee matkaamaan syntymyyttien äärelle Paavo Hamusen, Susanna Lendieran ja Hedda Redun yhteisnäyttelyssä.

Katsojat johdatetaan luontokuvien, maalauksien ja äänimaailmojen avulla matkalle esivanhempiemme myyttisiin kuvatarinoihin ja tunnelmiin luonnon synnystä. Miten maailma syntyi? Entä elämän, kiven, veden ja tuulen synnyt? Luonnon synty- eli alkumyytit ovat ikiajoista lähtien lohduttaneet ja kannatelleet yhteisöjä muutosten virrassa.

Paavo Hamunen ja Susanna Lendiera ovat tunnettu ja arvostettu työpari luontokuvauksen, taiteen kouluttamisen, kansanperinteen ja arkaaisen musiikin saralla. Unen aika -näyttelyssä he yhdistävät jälleen kerran tietonsa ja taitonsa ja sukeltavat taiteensa kautta syvälle myyttiseen aikaan, unenomaisiin syntymyytteihin.

Unen aika -näyttelykokonaisuuden sielunnukkeinstallatiot ovat psykoterapeutti ja taiteilija Hedda Retun luomia