Hyppää sisältöön
Kuvassa näyttelyjuliste, jossa värikkäitä muotoja.

Näyttelyt nyt

Kaamosgalleria |  Alalämpiö

Karoliina Arvilommi, Pirjo Nylander ja Marjaana Rotko Tekstiili- ja keramiikkataiteen näyttely Kuusamotalon Kaamosgalleriassa maaliskuussa 2024 avautuvassa näyttelyssä kolme taiteilijaa käsittelee elämää ja sen ilmiöitä eri muodoissaan menneisyydestä tähän hetkeen ja kuviteltuun tulevaisuuteen. Käsiteltäessä tämän hetken tapahtumia perspektiivi laajenee menneisyyteen, evoluutioon, myyttisiin ilmiöihin sekä lopuksi kaiken elollisen yhdistävään yhteiseen yhteyteen.

Galleriassa Karoliina Arvilommin suuret, värikkäät tekstiiliteokset levittäytyvät gallerian seinille, Marjaana Rotkon ja Pirjo Nylanderin keramiikkaveistokset sijoittuvat osittain seinille, osittain kolmiulotteisina gallerian lattioille. Huovutettujen tekstiiliteosten lämmin, pehmeä pintastruktuuri elää sopusoinnussa rinnakkaiseloa kovan, poltetun keramiikkapinnan kanssa.

Karoliina Arvilommi – huovutetut tekstiiliteokset Viime vuosina Karoliina Arvilommi on työskennellyt Palapeli–sarjan parissa. Palapeli-sarja koostuu eri muotoisista ja kokoisista, koristeellisista ja värikkäistä paloista. Palojen yhdistyessä toistensa kanssa ne muodostavat erilaisia hahmoja, olioita ja eliöitä, joista puolestaan syntyy tarinoita. Samoja osia käyttäen voi muodostaa vaihtuvia ja uusia kuvia lähtökohdan ollessa ajatuksessa, että olemme kaikki yhtä, kaikki elävä on tehty samoista aineista.Väreillä ja niiden vaikutuksella toisiinsa on aina ollut tärkeä rooli taiteilijan työskentelyssä. Edellä mainitussa Palapeli-sarjassa muoto nousee kuitenkin yhtä tärkeäksi tekijäksi kokonaisuuden kannalta. Karoliina Arvilommi käyttää töissään itse kehittämäänsä perinteiseen märkähuovutustekniikkaan pohjautuvaa märkähuovutustekniikkaa, joka mahdollistaa halutun lopputuloksen sekä värien intensiivisen hehkun ja syvyyden. Materiaali on paikallisilta luomutiloilta peräisin olevaa Suomenlampaan villaa, jonka taiteilija pesee ja värjää käsin.

Marjaana Rotko – keramiikkaveistokset Rotko leikittelee keramiikkaveistoksissaan ja reliefeissään muodoilla, pinnoilla, rakenteilla ja niiden yhdistelmillä. Elämän muodot – teemaa hän käsittelee sekä luonnon tuottamaa muuntelua mukaillen, että ihmiselämän taitekohtia siltamaisin muodoin kuvaten. Pintarakenteet valtaavat muodot, luonnon valtaamalta vaikuttava pinta kertoo ajan kulumisesta ja luonnon voimasta. Siltamaiset, holvikaariset veistokset kuvastavat ihmiselämän kulkua, ongelmien yli kurottamista ja reittiä uuteen. ” Raidallisten piiri ”- teoksessa rytmikkään raidalliset, pulleat muodot ” leijuvat ” siiman varassa irrallaan, mutta visuaalisesti sidoksissa. Materiaalina Rotko käyttää pääasiallisesti suomalaista punasavea, muodot kasvavat pala kerrallaan savea lisäten ja pintarakenteet yleensä sormin rytmikkäästi työstäen.

Pirjo Nylander – keramiikkaveistokset Pirjo Nylander on työskennellyt viimeiset pari vuotta ” Kaiken Ykseys – Oneness ”- aiheen ympärillä. Hajaannuksen vallatessa enenevässä määrin tilaa kaikkialla ympärillämme monella eri tasolla taiteilija haluaa töillään muistuttaa ihmisiä kaiken ykseydestä.” Olemme yhtä, niin tällä planeetalla käyskentelevät ihmiset, eläimet, luonto kuin koko maailmankaikkeuskin.” Tässä näyttelyssä on esillä mm. ” Alkulähde”- niminen lattialaattateos, jossa kuivuneen maankuoren keskellä pulputtaa toivoa antava ja kaikkien elävien yhteyttä ja ykseyttä symboloiva lähde, jonka heikkoja virtaamia voi nähdä ympäröivissä laatoissa sekä lattiatasolta nousevissa ” Lähde ”- teoksen rungoissa.

Kuusamotalo on avoinna  

  • ma-to klo 11-16
  • pe klo 11-14
  • tapahtumien aikana

 

Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy, tervetuloa!